Topic-icon Tekla Dulińska

Więcej
7 lata 1 tydzień temu #141 przez Krajanka
Replied by Krajanka on topic Tekla Dulińska
Jesteś wielka :) ! Co do krytykanctwa Kadena ( bo tak trzeba ująć jego opowiadanie "Pani Doktorowa") to dla wyważenia obrazu zawsze trzeba sięgnąć do autobiografii "Słuch absolutny" Romana Palestra.
Choć o samej Tekli niestety nie wspomina, to nam trzeba uwzględnić zapis, bo oddaje sprawiedliwość "zabraną" przez pisarza pani doktorowej.:)
Chłopcem będąc cieszył się macierzyńskim sercem gospodyni. Przytoczę jego słowa, bo prawdziwsze:
"Dom Przypkowskich jest bardzo przyjazny.Przewija się przez niego ciągle mnóstwo ludzi - przede wszystkim legionistów, którzy zaprzyjaźnili się z gospodarzami w czasie walk Pierwszej Brygady nad Nidą. W salonie stoi fortepian, na którym dużo gramy.Mówię w liczbie mnogiej, bo córka domu, młodsza ode mnie o rok Hassa, też dużo ćwiczy. Tam pierwszy raz poznaję coś w rodzaju muzyki kameralnej. Gramy mianowicie na 4 ręce różne uwertury z oper niemieckich, a jeden z oficerów przynosi często skrzypce i trzeba mu akompaniować".
"Pani Przypkowska zastępowała mi matkę w tym wszystkim, co dotyczyło spraw wychowania i materialnego urządzenia życia [...]".

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 1 tydzień temu - 7 lata 1 tydzień temu #142 przez Renata
Replied by Renata on topic Tekla Dulińska
Kadena usprawiedliwiamy, bo był pod wielkim wrażeniem energii i ofiarności Pani Doktorowej...;)

A swoją drogą nowelkę wydał na świeżo w zbiorku ,,Iskry " w 1915 r. (Wiedeń), upływ czasu nie mógł zatrzeć w pamięci tego , co widział...Szkoda jednak, że tak to widział...

Więcej
7 lata 1 tydzień temu #143 przez Krajanka
Replied by Krajanka on topic Tekla Dulińska
Przyjmując (dzięki Ci @marek112 za kolejne ważne ustalenie !), że Tekla Dulińska przybyła do Jędrzejowa w okolicach 1914 roku, można przyjąć, że już w Kielcach zetknęła się ze środowiskiem niepodległościowym.
Pojawiając się w Jędrzejowie Tekla poprzedziła (?) liderkę Ligi Kobiet, działaczkę oświatową i społeczną Izabelę Moszczeńską z Warszawy, która na polecenie Piłsudskiego 7/8 sierpnia 1914 r. ruszyła tuż za kompanią kadrową w trasę Miechów-Jędrzejów-Kielce w celu zakładania tam placówek Ligi Kobiet.
Jedność czasu i miejsca (1914 r, Jędrzejów/Kielce) oraz szlak Moszczeńskiej skłaniałaby do przyjęcia, że panie miały ze sobą osobisty kontakt w Jędrzejowie właśnie (choć Kielc się nie wyklucza :) ).

Więcej
7 lata 1 tydzień temu #144 przez marek112
Replied by marek112 on topic Tekla Dulińska
To że była związana z konspiracją przed 1914 rokiem to jest prawie pewne. Wspominaliście wcześniej że Tekla Dulińska zaopiekowała się jakimś chłopcem, znana może jest przybliżona data kiedy to się stało ?

Więcej
7 lata 1 tydzień temu - 7 lata 1 tydzień temu #145 przez Renata
Ze wspomnień, które zdobył Marek wynika tylko, że w 1939 r. po wybuchu wojny zamieszkała w kamienicy państwa Imborów wraz z przygarniętym chłopcem.

Więcej
7 lata 1 tydzień temu - 7 lata 1 tydzień temu #146 przez Renata
Informacji o Tekli Dulińskiej szukałam w Zapiskach por. Pększyca- Grudzińskiego (oprac. przez J.Kadena -Bandrowskiego).Był w Jędrzejowie 29 sierpnia 1914 r. ,potem brał udział w walkach nad Nidą. Nie podaje jednak żadnych nazwisk...

Więcej
7 lata 1 tydzień temu #147 przez Marek
Replied by Marek on topic Tekla Dulińska
Ja dziś natomiast ustaliłem gdzie mieszka pan który kiedyś mieszkał kiedyś naprzeciw Trafiki Pani Tekli Dulińskiej :) być może kupował on tytoń i bibułę swemu ojcu :)

Więcej
6 lata 11 miesiąc temu - 6 lata 11 miesiąc temu #148 przez Renata
audiovis.nac.gov.pl/obraz/158088/4249c29...b82beda0fc7e030ca94/

Zdjęcie wyk. w Jędrzejowie w 1939 r. w rocznicę wymarszu Kadrówki...tuż przed wybuchem II wojny. Czy ta Pani na pierwszym planie to nie jest Tekla Dulińska?

Więcej
6 lata 10 miesiąc temu - 6 lata 10 miesiąc temu #149 przez Marek
Replied by Marek on topic Tekla Dulińska
Pani Tekla Dulińska fascynująca kobieta o cechach których brakuje współczesnym ludziom .Temat niesamowitej kobiety zasługującej na szacunek dalej się rozwija .Na jaw wychodzą inne niesamowite szczegóły z jej życia .Pomimo prób spychania jej tu na forum na drugi plan obok Apolonii Chałubiec i pisania o wszystkim duchach też , byle nie o Pani Tekli. Ona nadal zadziwia nas a dla mnie niesie ona osobisty przekaz ale to później wszystko napiszę .Mam nadzieję że czasem przyśni się tutejszym małym prześmiewcą o zakrytych twarzach  Ale do rzeczy .Jest harmonia i pełna kultura na forum więc do rzeczy . Dziś otrzymałem dokumenty z Instytutu historycznego zawierającego Wniosek o przyznanie Srebrnego Krzyża zasługi Pani Tekli .We wniosku a w nim kolejna porcja wiedzy a więc Pani Tekla Dulińska urodzona w Kielcach w 1886 roku .Posiadała wykształcenie w zakresie 4 klas gimnazjum .W 1900 roku wyjechała do Rosji gdzie przebywa jej brat jako zesłaniec polityczny .Po powrocie z Rosji z chwilą wybuchu wojny światowej wstępuje do Ligi Kobiecego Pogotowia Wojskowego spełniającego pomocnicze funkcje przy formacjach Legionów Polskich Od września 1915 do listopada !9!8 roku była członkiem POW Po rozbrojeniu okupantów pracowała społecznie organizując pomoc materialną dla żołnierzy na froncie Posiadała odznaczenia Krzyż Walecznych , Krzyż POW, Krzyż zasługi .Jako uzasadnienie napisane jest Ob. Tekla Dulińska po wkroczeniu pierwszych oddziałów Legionowych do Jędrzejowa zgłasza się ochotniczo legionowej oddając żołnierzom własne zapasy żywnościowe oraz tego samego wyszukuje dla dowództwa mapy których brak był szczególnie odczuwalny. O)d tej chwili Tekla Dulińska pracuje w szpitalu Legionowym .organizuje szwalnie w Kętach i pralnie zakrwawionych mundurów .Od października 2015 roku pracuje jako członkini Kobiecego Pogotowia Wojskowego oraz POW .Podczas rozbrajania okupantów organizuje kuchnie dla 300 peowiaków gdzie z własnych funduszy opłaca piekarza wypiekającego chleb dla organizacji / W styczniu 1919 roku organizuje na terenie Powiatu Jędrzejowskiego zbiórkę materiałów na kożuchy i bieliznę dla oddziałów przebywających na froncie . We własnym mieszkaniu urządza szwalnię , werbuje chętnych do szycia i osobiście pracuje nad przygotowaniem odzieży którą następnie wraz z zapasem materiałów żywnościowych odwozi na front .W 1920 roku dzięki jej inicjatywie i wytężonej pracy powstaje w Jędrzejowie szpital dla rannych żołnierzy .Za ofiarną i pełną poświęcenia pracę otrzymała dyplom od Czerwonego Krzyża .Jako zwięzłe uzasadnienie wniosku o przyznanie medalu napisano. Za zasługi w służbie Legionowej i ideową pracę w P.O.W oraz wybitne zasługi w organizowaniu pomocy materialnej dla żołnierzy polskich .Wniosek pozytywnie zaopiniował 21 lutego 1931 roku….. wojewoda Białostocki . Jest jeszcze jeden niesamowity aspekt tej niesamowitej kobiety jak okazuje się mieszkała ona w miejscu gdzie …. mieszkam teraz ja .Czyżby to jakieś przeznaczenie a może duch Pani Tekli spowodował ,że poruszyłem historię jej osoby tu na forum Od prawie pół wieku chodzę po tym samym podwórku i widzę podobne widoki tego podwórka jak ona je widziała .Pani Teklo !!! sąsiadko moich dziadków  pamięć o Pani nie zginie .Mam nadzieję że temat będzie dalej się rozwijał .Jesteśmy to winni wszyscy tej kobiecie .

Więcej
6 lata 10 miesiąc temu #150 przez Renata
To przysłowiowa kropka nad i...Nowe fakty o życiu kobiety-patriotki przez duże P.