Topic-icon Troszkę za późno, ale może jednak...

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #11 przez Kwieciu
Replied by Kwieciu on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Sądzę że wszystko jest.do ogarniecia przy udziale samych forumowiczow
. Zawsze jak czytałem książkę o "Spalonych" to.widziała mi się rekonstrukcja śmierci dowódcy w Sadkach gdzie poległ w sposób bynajmniej honorowy dla niego, czego nie można powiedzieć o Niemcach

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #12 przez Marek
Replied by Marek on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Niestety nie zagram Kappa.
Mamy wreszcie zdjęcie przedstawiające tego oprawcę Ziemi Jędrzejowskiej. Po wielu trudach i znojach udało nam się je zdobyć z Krzysiem :) Nie pasuję do sylwetki Kappa - on był chudy, średniego wzrostu. Ci którzy mnie znają wiedzą, że tak nie wyglądam. Musimy więc poszukać innego aktora do tej roli :) Dawajcie propozycje :cheer:

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #13 przez Krzysiek
Replied by Krzysiek on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Bez fałszywej skromności uważam, że odszukanie tego zdjęcia, to naprawdę wielka sprawa i dodam, że jest to głównie zasługa żmudnej "pracy wywiadowczej" Marka.

Helmut Kapp wyjątkowo paskudnie zapisał się w historii nie tylko naszego regionu, a z tego co nam wiadomo, my pierwsi publikujemy jego zdjęcie.

Z prawej strony Helmut Kapp (Konstanty Kapuścik), II wojna światowa, lata 40. XXw.

Przy okazji zagadka:
Jest to fragment zdjęcia, opublikowanego dawno temu w naszej galerii historycznej.
Jakie to zdjęcie i gdzie zostało wykonane?
Załączniki:

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #14 przez ARS
No tak! Zdjęcie jest w galerii II Wojna Światowa- Jędrzejowski rynek. Po lewej klomby, co by znaczyło, że zdjęcie było zrobione po przebudowie płyty rynku przez Niemców.
Gdzieś, kiedyś, przeczytałem, że często chodził z psem. Jest pewność że to ten?

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #15 przez Krzysiek
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy to ten... pies :woohoo:
A jeśli idzie o Kappa, to już Marek opowie o jego identyfikacji.

Zagadkę odgadłeś bezbłędnie i błyskawicznie :) BRAWO!

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #16 przez ARS
Gdzieś, kiedyś, przeczytałem, że często chodził z psem. Jest pewność że to ten?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy to ten... pies :woohoo:

Przecie zawsze powtarzam, że należy pisać składnie i ze zrozumieniem. :woohoo:

Ale co tam! I to pies, i to pies. :)

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #17 przez Krzysiek
W sprawie identyfikacji Kappa należy się uzupełnienie.
Wczoraj porządkowałem komentarza, przenosząc część informacji do opisów zdjęć i dopiero wczoraj zauważyłem komentarz Lecha, który również domyślał się, że na tym zdjęciu może być Kapp. Ciekawa zbieżność śledcza - widać ten problem nurtuje wiele osób :)
Zatem sława należy się też Lechowi, jednak znając jego dociekliwość i wielką wiedzę specjalnie mnie to nie dziwi.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #18 przez Lech
Replied by Lech on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Pomimo "identyfikacji" przez nas Kappa (Kapuścika) nurtuje mnie jedna myśl, w opowiadaniach które słyszałem o nim, kiedy Kapp spacerował ze swoim psem przez miasto to ulice natychmiast pustoszały.Ludzie chowali się by nie wejść mu w drogę,a tu na naszym zdjęciu jest kilkoro którzy na niego nie zważają .

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #19 przez ARS

Pomimo "identyfikacji" przez nas Kappa (Kapuścika) nurtuje mnie jedna myśl, w opowiadaniach które słyszałem o nim, kiedy Kapp spacerował ze swoim psem przez miasto to ulice natychmiast pustoszały.Ludzie chowali się by nie wejść mu w drogę,a tu na naszym zdjęciu jest kilkoro którzy na niego nie zważają .

Trzeba nam wiedzieć, że okupanci to nie było tylko gestapo i żandarmeria, to także wiele osób cywilnych w administracji okupanta, mieszkających w Jędrzejowie. Może trzymając się w bliskości takiego człowieka czuli się pewniej na ulicy? Tak naprawdę zdjęcie nie mówi czy to miejscowi czy Niemcy. :)

Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #20 przez Olec
Replied by Olec on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
I idea rekonstrukcji poległa? W Małogoszczy mają super rekonstrukcje i to z większym wkładem pienieżnym, to takiej prostej nie dało by rady?