Topic-icon Troszkę za późno, ale może jednak...

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #1 przez Marcin
Dnia 1 czerwca minęła 70-ta rocznica zamachu na Kappa. Jakby tak za rok zrobić w Jędrzejowie rekonstrukcje tego niezmiernie ważnego wydarzenia w historii naszego miasta?

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #2 przez Kwieciu
Replied by Kwieciu on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Pomysl dobry aczkolwiek trzeba by zaangażować w to.jakąś grupę rekonstrukcją. jedyne opracowanie zawierające informacje o tym wydarzeniu to książka Andrzeja Ropelewskiego

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #3 przez Sasza
Replied by Sasza on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Myślę, że ze znalezieniem grupy nie byłoby problemu, tak naprawdę potrzeba by trzech pistoletów maszynowych i dwóch mundurów (chociaż nie wiem czy Kapp był w mundurze). Jestem wielkim zwolennikiem takiej rekonstrukcji!

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #4 przez Kwieciu
Replied by Kwieciu on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Zwolennikiem to jestem i ja, bo naprawdę nie kosztowało by to wiele środków, tylko taka rekonstrukcja nie trwała by długo z uwagi na dynamiczną akcję. Ciekawe ilu udało by się ściągnąć mieszkańców na taką też rekonstrukcję. Potrzeba by paru chętnych, lektora, nagłośnienie i chwilowe wyłączenie z ruchu ul. 11 Listopada, co nie było by już chyba trudne bo 11 Listopada to droga powiatowa.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #5 przez Martyna
Replied by Martyna on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Z tego co wiem, to kilka lat temu Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych "Jodła" było zainteresowane (i pewnie nadal jest) zorganizowaniem rekonstrukcji zamachu na Kappa ale niestety pomysł nie doszedł do skutku,
pozdrawiam

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #6 przez Krzysiek
Replied by Krzysiek on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Martyno - witam Cię serdecznie :)
Tak sobie myślę, że w gronie zainteresowanych historią naszego miasta pewnie nie takiego, komu by się nie marzyła rekonstrukcja tego zamachu. Mam nadzieję, że zobaczę to na własne oczy :D

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #7 przez Martyna
Zwróciłam się niedawno do prezesa SRH "Jodła" z pytaniem o szczegóły dotyczące takiej rekonstrukcji i dowiedziałam się, że dwa lata temu Stowarzyszenie wysłało pismo do naszych władz. Pismo pozostało bez odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda się w przyszłości zorganizować w Jędrzejowie takie widowisko bo historii, którymi można się inspirować jest wiele, chociaż zamach na Kappa był jednak najbardziej spektakularny.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #8 przez Marcin
Replied by Marcin on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Droga Martyno, kto jak kto ale ja o takowym piśmie powinienem wiedzieć najlepiej. Niestety nic mi o nim nie wiadomo. Z wrażenia jutro sprawdzę w elektronicznym obiegu dokumentów czy taka korespondencja wpływała kiedykolwiek do gminy. Nie zmienia to faktu, że cieszy odzew na taki pomysł.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #9 przez Martyna
Ciężko mi powiedzieć jak sytuacja z pismem wyglądała w rzeczywistości. Napisałam tyle ile informacji uzyskałam od Pana zajmującego się rekonstrukcjami. Może warto poszukać kontaktu z SRH "Jodła" lub inną grupą. Rekonstrukcje cieszą się teraz ogromnym zainteresowaniem, jest wiele wydarzeń znanych i mniej znanych, które warto pokazać :)

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #10 przez Krzysiek
Replied by Krzysiek on topic Troszkę za późno, ale może jednak...
Tak sobie myślę, że może sami byśmy w gronie forumowiczów załatwili sprawę tej rekonstrukcji? Postaramy się gdzieś o mundury i prawdziwe karabiny. Proponuję, żeby rolę Kappa zagrał Marek, bo jest z nas największy i przez to łatwiej byłoby go ustrzelić :D Ja mógłbym być "przypadkowym przechodniem" :)

A tak na poważnie - czy na Andreovię zaglądają nauczyciele historii? Może za ich inspiracją uczniowie najstarszych klas liceum rozpoczęliby taką tradycję?
A jakbyś tak jeszcze Marcin pogadał o tym z Irkiem Ślusarczykiem... :)