Stalag Luft III – niemiecki obóz jeniecki przeznaczony dla zatrzymanych lotników sił alianckich.
W nocy z 24 na 25 marca 1944 r. w ucieczce podziemnym podkopem "Harry" o długości 111 metrów wzięło udział 76 więźniów, z czego tylko trzem: dwóm Norwegom i jednemu Holendrowi udało się zbiec. Reszta została schwytana. 50 uciekinierów, w tym sześciu Polaków, rozstrzelano.
www.muzeum.eline2.serwery.pl/index.php?id=15&lng=pl
pl.wikipedia.org/wiki/Stalag_Luft_III
Wydarzenie to upamiętnia też głośny filmowy hit "Wielka ucieczka" ("The Great Escape") z 1963 r. ze Stevem McQueenem, Charlesem Bronsonem i Jamesem Garnerem.
Pilot Stanisław Król
www.polishairforce.pl/krols.html
Opis:
1943, Sagan (Żagań), Niemcy. Obóz jeniecki Stalag Luft III, polscy piloci myśliwscy zestrzeleni podczas walk powietrznych nad terytorium Niemiec. Stojący od lewej: Bronisław Mickiewicz (zestrzelony w Dywizjonie 315), Władysław Szczęśniewski (315), Zbigniew Gutowski (302), Stefan Kołodyński (303), Zbigniew Kustrzyński (303), Witold Łokuciewski (303), Eugeniusz Nowakiewicz (302), Wacław Wilczewski (316), Stefan Janus, Lech Xiężopolski (542 RAF), Stanisław Pietraszkiewicz (315), Roman Pentz (306), Emil Landsman (306), Czesław Daszuta (306), na dole od lewej: Bernard Buchwald (316),
Stanisław Król (74 RAF), Jerzy Zbierzchowski (308), Stefan Maciejewski (308).
316.enjin.com/raporty/m/14313375/article/1672338
Dlaczego o tym piszę i dlaczego o Stanisławie Królu?
Bo jeszcze w wieku przedszkolnym, kiedy byłem brzdącem wpatrywałem się się w Jego portret(w mundurze lotnika) wiszący na ścianie w domu Jego ojca(spoczywa na cmentarzu w Mnichowie). Słuchałem opowieści.
Listy pisane do rodziny przepełnione były patriotyzmem, miłością do ojczyzny i pragnieniem wolności.
W chwili zestrzelenia samolot stanął w płomieniach, Stanisław stracił przytomność, ale tlący się na Jego szyi wełniany szal zrobiony przez matkę, parząc go w szyję przywrócił mu świadomość, na tyle by mógł wyskoczyć i uratować życie.