Topic-icon Żołnierz

Więcej
11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #21 przez Piotr
Replied by Piotr on topic Żołnierz

Powiedz proszę Piotrze,a kimże jest ów kandydat na ołtarze?
Po zdjęciu dotarłam do innego Jędrzejowianina, księdza Wacława Struzika ( szuflada nr 10).
Wymieniony jest on też w spisie tajnego egzaminu dojrzałości 1939-1945. Ciekawe czy jest on spokrewniony z Marią i Władysławem Struzikami, którzy spoczywają na cmentarzu przy kościele św.Trójcy.

Ło Matko....
Dziadek mój nazywał się tak jak jest w dokumencie z 1922 roku ( parę postów wyżej)
Ja mam na imię tak jak mam ( z lewej)
Reszta w Wikipedii na przykład
i dlaczego ma być z Jędrzejowa ??
ja jestem z pochodzenia Skarżyszczaninkamiennyzachodni :)

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #22 przez Krajanka
Replied by Krajanka on topic Żołnierz
Jak tak, to tak. Rozjaśniło się pod sufitem. Godny szacunku sługa Boży ks.bp Piotr Gołębiowski, któremu nawet ubecy niechcący wystawili "laurkę". Człowiek ten był gotów stracić życie z powodu Prawdy, więc teraz zyskał w naszej pamięci; czujemy, że jest szczęśliwy- felix, błogosławiony - beatus.Czujemy, że nie na darmo nosił imię Piotr - skała.

Więcej
11 lata 4 tygodni temu #23 przez martusiaw5
Replied by martusiaw5 on topic Żołnierz
Jedna z forumpowiczek zainspirowała mnie informacją,że postać żołnierza to może być legionista II Brygady.Wiem,że jeden z Jadczyków był w Legionach,nabawił się zapalenia płuc i zmarł w Opatowie w 1922 r. Na czapce żołnierza jest odznaka chyba stopnia i na marynarce tego młodego człowieka też jest taki znaczek.
Żołnierz ma owijacze (czy to może takie sztylpy) i podobne ma ten młodzian.Są też do siebie podobni.
Niech ktoś mądrzejszy ode mnie oceni te moje majaczenia
Proszę o wyrozumiałość
Maciek

Załączniki: