Topic-icon Harcerski Klub Sportowy "START" Jędrzejów

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #1 przez ARS
Ostatnio wpłynęło bardzo dużo materiałów i chwała za to darczyńcom.
Wszystkie są wartościowe i niezmiernie ciekawe- oby tak dalej.
Najbardziej urzekła mnie kronika Harcerskiego Klubu Sportowego "START" Jędrzejów . To kopalnia wiedzy o sporcie w tamtych trudnych dla młodzieży i dzieci czasach powojennych. Sprawozdanie- reportaż rzekłbym, z meczu rozegranego w Chmielniku 14. IX, 1947 roku pomiędzy HKS "Start a "Alarmem" Chmielnik, to istny "majstersztyk".
Gdzie dziś w prasie regionalnej przeczytamy tak napisane sprawozdanie- reportaż? No gdzie?!
W czasie gdy nie dysponowano aparatem fotograficznym rodzono sobie posługując się rysunkiem. To osobna, jakże piękna,część owej kroniki.Szkoda że brakuje rysunku podpisanego - "Kulturalna" publika sportowa w Chmielniku przy egzekucji sędziego za sprawiedliwe sędziowanie. :)
Myślę, że poznamy autora owej kroniki?

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #2 przez Krzysiek
Replied by Krzysiek on topic Harcerski Klub Sportowy "START" Jędrzejów
No tak, nie napisałem tego, bo wydawało mi się to oczywiste i jak się okazuje - tylko mi się tak wydawało:)
Oczywiście poprawię to.
Chociaż za sportem nie przepadam, mnie również urzekły te sprawozdania - po prostu kapitalne!
"Odkopane" z zapomnienia staraniem Marka, który je otrzymał od samego autora - dziękujemy :D
A tym autorem jest pan Leszek Augustynik, jednocześnie grający w tej drużynie.
Wzięli go potem do wojska... i trafił do kopalni - to także ciekawa historia.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #3 przez Marek
Miałem zaszczyt jako pierwszy przeczytać te kronikę dla mnie to jeden z najlepszych materiałów jakie udało mi się zdobyć na stronę, dla mnie rewelacja .Chciałoby się zapytać gdzie są dzisiaj tacy ludzie jak wtedy :)