Jakiś czas temu otrzymałem od jednego z forumowiczów Andreovii (nick Kwieciu) fotografię nagrobka policjanta, posterunkowego Józefa Stępnia. Nagrobek w stanie, który wymaga szybkiej renowacji. Zacząłem przeszukiwać swoje materiały w nadziei dotarcia do informacji o tym policjancie i udało się. Dotarłem do notki na temat okoliczności jego śmierci i ufundowania nagrobka. Policjant poległ na służbie w dniu 20 czerwca 1920 zabity przez koniokradów. Więcej informacji umieszczę wkrótce na stronie www.policjapanstwowa.pl Ten widniejący na zdjęciach nagrobek ufundowali jego koledzy policjanci z własnych składek.
Nawiązałem więc w tej sprawie kontakt z przedstawicielką kieleckiej Rodziny Policyjnej, która temat renowacji nagrobka podjęła. Z tego, co wiem, sprawą zainteresował się Komendant Jędrzejowskiej Policji. Z poczynionych ustaleń wynika, że ani cmentarz ani nagrobek nie są chronione przez konserwatora. Wstępna wycena robót remontowych wynosi około 2000 zł. Niestety policja nie dysponuje funduszami na taki cel. Wiem, że będą występować do różnych instytucji aby takie fundusze pozyskać.
Staram się jakoś pomóc kolegom z jędrzejowskiej policji, a pomyślałem, że portal Andreovia.pl gromadzi sympatyków historii Jędrzejowa, więc może kiedyś ktoś z nich spotkał się z podobnym projektem odnowy nagrobka, albo postawienia pomnika i będzie w stanie podpowiedzieć, jak taką sprawę załatwić, ewentualnie gdzie szukać wsparcia finansowego. Może wśród pasjonatów lokalnej historii uda się znaleźć wsparcie idei renowacji tego nagrobka? Może działa jakieś lokalne Stowarzyszenie, które mogłoby pomóc pozyskać fundusze?
Historia tego nagrobka jest naprawdę ciekawa. Posterunkowy Józef Stępień pełnił służbę na Posterunku Policji Państwowej w Nagłowicach. Poległ, jak już wspomniałem, wykonując obowiązki służbowe.
Nagrobek ufundowali w 1924 roku z własnych składek koledzy poległego, policjanci pełniący służbę w powiecie jędrzejowskim i jego odsłonięcie było bardzo uroczyste z udziałem miejscowych (i nie tylko) notabli, np. Komendanta Wojewódzkiego Policji Państwowej z Kielc, plutonu honorowego policji i orkiestry straży ogniowej.
Czytając forum Andreovia.pl doszukałem się informacji, że nagrobek jest dłuta miejscowego artysty kamieniarza Pana Piaseckiego. Być może w lokalnym środowisku to osoba znana i ceniona.
Warto by i teraz zadbać o ten nagrobek. Historia zatoczyłaby koło. W tym roku mija 95-ta rocznica powołania Policji Państwowej i z pewnością będą jakieś uroczystości również w Jędrzejowie. Oby odsłonięcie odrestaurowanego pomnika było jedną z nich. Czy byłby Pan w stanie w tej sprawie pomóc?
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.