Witam serdecznie,
zdjęcie "Gaju" jest dostępne już od ok. 3 lat w Internecie.
Ja około 2 lata temu byłem na wywiadzie terenowym z tym zdjęciem w Jędrzejowie i podczas penetrowania "Gaju" spotkałem leśnika - pana Tadeusza Walnika. Nawet teraz jest mi wstyd bo obiecałem Panu Tadeuszowi przygotować tekst opisujący to zdjęcie - ale jak zwykle zabrakło czasu.
Zdjęcie zostało wykonane przez rozpoznanie niemieckie, a dokładnie przez 100 grupę rozpoznania dalekiego zasięgu 2 eskadry (2.(F)100).
Tutaj przygotowałem kiedyś opis podobnego zdjęcia dla Lesowic Małych:
Opis
Ten symbol samolotu na zdjęciu to znak naniesiony przez niemieckiego oficera rozpoznania lotniczego - symbol lotniska.
Podobny symbol jest na zdjęciu z Lesowic.
Zdjęcie pochodzi z Archiwum USA, które znajduję się pod Waszyngtonem.
W archiwum tym dotarłem do zdjęć z lotu zwiadowczego z 19.1.1945 roku dla Kielc i okolic - ale lot miał numer 26, a zdjęcie prezentowane w pierwszym poście pochodzi z lotu nr 71.
Lot 26 prowadzony był m. in na trasie przecinającej Pinczów i Szczekociny i minął Jedrzejów. Nie sądzę, że było tych lotów 45 (71-26) ale Niemcy latali bardzo intensywnie na trasie Częstochowa - Kielce - Radom.
W weekendowym numerze Echa Dnia ma się ukazać tekst o zdjęciach lotniczych z okresu II WŚ oraz będą udostępnione w sieci zdjęcia z 1944 roku dla Kielc, Radomia, Ostrowca ....
Aaaa jeszcze jedno - wg. mnie teren lotniska jest pokryty śniegiem i wynik rozpoznania to: rozpoznane samoloty U2 i Ił-2. Widać je również na zdjęciu - czarne krzyżyki, widać również ciemne plamy na gruncie (brudny śnieg) - wynik odpalania silników, wlewania paliwa itd.
Ciekawe - Admin pisał, że teren wyzwolony 14, a 19 lotnisko pełne samolotów sowieckich.
Sebastian Różycki