Witam wszystkich serdecznie
Wskutek wielu technicznych zawirowań losu stałem się posiadaczem pokaźnego zbioru komentarzy do poprzednich wersji galerii Andreovia.pl, których żadną miarą nie umiem przypisać do odpowiednich zdjęć. Nie chciałbym też ich stracić, bo wiele zawiera bardzo cenną wiedzę. Stąd moja prośba do Was o wzięcie udziału w specyficznej
łamigłówce
Poniżej lista komentarzy, które trzeba odpowiednio przypisać do numerów zdjęć prezentowanych na Andreovii, na przykład:
050 = A88--1960_05
Za każdy poprawne powiązanie komentarza ze zdjęciem uczestnik otrzymuje 1 punkt a pierwszą trójkę, która zgromadzi najwięcej punktów postaramy się jakoś godnie wyróżnić. Zapraszam do działania
001 (Alicja Marzena Jwor) Obecnie tj.budynek mieszkalny przy ulicy Mieszka naprzeciw betoniarni pana Hadyniaka, ale wejście jest od ul.Armii Krajowej główną bramą prowadzącą na kolejkę.
002 (ARS) Prawdopodobnie nabyte w przedwojennym harcerstwie umiejętności samarytanki i przynależność do Straży Pożarnej uchroniły p.Osińską od wywózki na przymusowe roboty do Rzeszy. Świadczyć o tym mogą pieczątki z Arbeitsamt.
004 (ARS) Mundur mi mówi, że to przedwojenny policjant.
007 (Azia) Dawne Przedszkole PKP, ul. Armii Krajowej, obecnie Warsztaty Terapii Zajęciowej dla niepełnosprawnych
009 (Barbara Toczyłowska-Kruk) Pierwsza z prawej to moja mama Zofia Fatyga. a na samym przodzie to chyba Imborowa.
010 (Basia) Zauważyłam na tej fotografii order krzyża walecznego z 44 mam taki sam prawdopodobnie po moim wuju tak zawsze opowiadała babcia szukam jakiejś listy z nazwiskami żeby to potwierdzić. czy mogła bym prosić o jakieś wskazówki. pozdrawiam
011 (Ewa) Mój dziadek, Antoni Szydłowski
Dziękuję za to zdjęcie
012 (Ewa Wojarska) Tutaj jest moja Mama ! I poznaję też Panią Basię, emerytowaną nauczycielkę ze szk.nr.3
013 (Ewa Wojarska) Pierwsza z prawej, ta piękna wysoka dziewczyna to moja mama Barbara. Bardzo dziękuję za to zdjęcie , tym bardziej,że sama go nie mam .
015 (Jacek Kaczmarczyk) Raczej czasy wcześniejsze. Zdjęcie przedstawia wylot ulicy Murawiec na ulicę Głowackiego, a ja akurat jestem chłopak z Murawca. Na zdjęciu brak jest domu państwa Gwoździów i widać jeszcze fragment stodoły pana Radziejewskiego. W tle wi
016 (Jacek Kaczmarczyk) Prawdopodobnie ulica Pińczowska na wysokości wylotu ul. Krzywej. Lata 50/60?
017 (Jacek Kaczmarczyk) Wydaje mi się że poznaję dziewczynę na zdjęciu. Prawdopodobnie to Bożena Łaptosz z ul. Głowackiego, ale pewny nie jestem.
019 (Jacek Miklasiński) Zdjęcie w prawym górnym rogu wygląda mi raczej na ul. Reymonta i osiedle po jej południowo zachodniej stronie. Na ulicy Okrzei chyba tylko 2 lub 3 bloki posadowiono prostopadle do ulicy i nie sąsiadują one ze sobą jak te na zdjęciu.
020 (Jacek Miklasiński) A tu znowu w lewym dolny rogu to bardziej ul. Okrzei niż Armii Krajowej (wtedy Pstrowskiego) i skrzyżowanie obu ulic.
022 (Jagoda) Należy dopowiedzieć, że kilkanaście razy (!) uciekał z niewoli niemieckiej. Edward Janusz Pajączkowski jest przykładem nieugiętej i brawurowej postawy człowieka, niezwykłego hartu ducha, którym zwyciężył niemieckiego okupanta.
024 "(Jagoda) Józefa Kruk - nauczyciel na terenie powiatów olkuskiego, kieleckiego, a następnie jędrzejowskiego.
1922 r.-senator RP I kadencji z listy PSL""Piast"", 1938-39r.- poseł V kadencji sejmu RP."
025 "(Jagoda) Chór przyklasztorny uświetniał uroczystości kościelne już w latach dwudziestych XX wieku.
Należała do niego m.in.panna Janina,córka Agnieszki i Jana Filipkiewiczów."
026 (Jagoda) Poniżej górnego szeregu stoi prawie pośrodku (biały kołnierzyk, warkocze) Henia Szczecińska (ur.w 1919r.)
027 (Jagoda) Jest to kwit I raty ubezpieczenia za 1945r. budowli przy ul.Krzywej36, będącej własnością Józefy Skiby.
028 (Jagoda) Podatek od nieruchomości przy ul.Krzywej nr 36 w roku 1946 zapłaciła Józefa Skiba w wysokości 48 zł.
029 "(Jagoda) Osoby na zdjęciu wg opisu na odwrocie to:
od lewej stoi Kawecka Władzia-ciocia,dziewczynki
- Maria i Helena, córki Józefy oraz Józefa Skiba z synkiem Edwardem."
030 (Jagoda) Warto byłoby uzupełnić zbliżeniem napisu lub podać jego treść, póki jeszcze jest czytelny(!).
031 (Jagoda) Ułan Beliny.ur.9.07.1896 Poległ 1.11.1915 r.na Wołyniu, w bitwie pod Koszyczanami nad Stryjem. Pośmiertnie oznaczony krzyżem Virtuti Militari. Staraniem jego ojca ciało zostało sprowadzone i pochowane w Wodzisławiu. Uczestnicy corocznego Marszu S
032 (Jagoda) I Brygada Legionów Polskich przybyła na front nad Nidą koło Pińczowa 3 marca 1915 r., gdzie następnie przez dwa miesiące toczyła walki pozycyjne z Rosjanami.
033 (Jagoda) Seweryn Romin podchorąży Legionów Polskich "Z notatek Legionisty" Kraków styczeń 1916 roku( patrz: Śląska Biblioteka Cyfrowa)zanotował m.in.,że "Postępowanie Moskali w Królestwie zmieniło się radykalnie.[...]Cofając się, palą, gwałcą, rabują.[...
034 (Jagoda) Seweryn Romin podchorąży Legionów Polskich "Z notatek legionisty" (dostępne w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej)pod datą 5 VIII 1915 odnotowuje tak: "Wczoraj Moskale opuścili swoje stanowiska. Aby uniemożliwić im potworne wprost wyniszczenie kraju, id
035 "(Jagoda) Z notatek legionisty Seweryna Ronina:
""Wioska prawie zupełnie przez mieszkańców opuszczona. Moskale zabrali ze sobą większą część ludności.[...]Opowiadali chłopom,że przychodzą wojska polskie, które palą i mordują.[...]przybyliśmy na kwatery. Spa"
037 (Jagoda) No właśnie, raczej w przypadku Jędrzejowa pisanie powiatu byłoby "masłem maślanym". Jednak uściślając o który Jędrzejów chodzi nadawcy, dodawało się czasem: k/Kielc
038 "(Jagoda) W latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku głównie Żydzi zajmowali się produkcją i handlem żelazem.
W Kielcach otworzono największą hurtownię z pełnym asortymentem elementów metalowych (od rur do klamek).
Z zapasów tej hurtowni czerpano prze"
039 (Jagoda) Nic dziwnego,że franciszkanin Maksymilian Maria Kolbe w celu zwalczania pijaństwa wśród ludu,zachęcał do pożytecznego spędzanie wolnego czasu, z dala od karczm.Zaczął wydawać wielce popularne czasopisma, m.in."Rycerza Niepokalanej". Z pewnością
041 "(Jagoda) Załączam link o historii Polskich Zakładów Philips SA, lidera w produkcji żarówek, który rozszerzył asortyment na radia. Po wojnie Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych ""POLAM"" im.Róży Luksemburg.
sirencityboy.wordpress.com/2010/10/03/co-zo"
043 (Jagoda) Pierwszy z prawej strony siedzi dr Feliks Przypkowski (1872 -1951).
044 "(Jagoda) Tytuł odezwy brzmi: Do mieszkańców lubelskiego jeneralnego gubernatorstwa! [...]Podpis gen. Kuka.
Generalne Gubernatorstwo Wojskowe w Polsce utworzono na mocy rozporządzenia Naczelnego Wodza z 25 VIII 1915 r.w Kielcach,. Już 1 X przeniesiono je d"
045 (Jurek) Na rogu była mleczarnia, latałem tam z bańką po mleko.
049 (Krajanka) Prawdopodobnie dzień 12 września 1942 r, pamiętny dzień pierwszej wywózki z Jędrzejowa do obozu zagłady w Treblince. W mieście zostało jeszcze Arbeitskommando złożone z 210 osób oraz nieliczni Żydzi pod groźbą śmierci przechowywani przez Polakó
053 (Lech) To nie jest cukiernia Tartanusów bo po pierwsze p. Tartanus nie miał w wojnę cukierni ponieważ był za młody. Po drugie nie jest to ulica Strażacka i tam takiego budynku nie było. Pan Tartanus po wynajęciu lokalu na wytwórnię lodów i ciastek na ulic
054 (Lech) Na zdjęciu w białym berecie z prawej strony zdjęcia nasz słynny " Buba Walerek"
055 (Lech) W podwórku kamienicy pod nr 3 zamieszkiwali Żydzi. Przed przeniesieniem do getta zamurowali w ścianie kosztowności, które zostały odkryte podczas remontu w latach 60.
057 (Lech) W takim stanie jak na zdjęciu Zboru Kalwińskiego już nie zobaczymy,została ruina bez dachu.
058 (Lech) Mnie to wygląda na dom przy ulicy Wodzisławskiej róg Skroniowskiej(Przypkowskiego)własność p.Komorowicza.Jest zachowana brama i schodki do pomieszczenia na rogu budynku
060 (Lech) Pan 1 siedzący z lewej Włodzimierz Bożęcki jędrzejowski artysta.
062 (Lech) Rynek 13. Cukierenka "Danusia" w rzeczywistości wyszynk z tanimi winami prowadzony przez Spółdzielnię Inwalidów w drzwiach kierownik Salamonik z żoną.Obok widoczna tabliczka gabinetu lekarskiego pod egdą Spółdzielni Inwalidów Lekarzem był wtedy Dr.
064 (Lech) Gratulacje wręcza Przewodniczący Rady Miasta Krzysztofik
070 (Lech) Rozpoznaję p.Jędrychowskiego i jego żonę (?)
071 (Lech) Przed drugim sztandarem idzie rzeźnik Adolf Zakrzewski,za nim ze sztandarem rzeźników Franciszek Lesiakowski
073 (Lech) jest to od strony rynku
075 (Lech) Zdjęcie to jest zrobione na moście na Wodzisławskiej(koło Tesco)w tle widać bazę MPGK która była tuż za Łaźnią Miejską,oraz tzw. ogrody gdzie dziś jest park.
079 (Lech) P.Pacanowski
083 (Lech) a w ogrodzie Janina Kabzińska
084 (Lech) Od lewej P.Biernacki,Rysiek Pacanowski,p.Wieliński z tyłu pośrodku p.Ferens obok w pierwszym rzędzie p.Pomorski z nim jego żona Olga
087 (Lech) Na zdjęciu kasztan który prawdopodobnie został posadzony na cześć pobytu marszałka Józefa Piłsudskiego w Jędrzejowie
088 (Lech) To nie jest rynek tylko wlot w ulicę Skroniowską(Przypkowskiego)od ul.Wodzisławskiej(Partyzantów)
089 (Lech) Ulica Skroniowska(Przypkowskiego)
090 (Lech) Ulica Skroniowska (Przypkowskiego)ale coś mi się data nie zgadza ten dom był rozebrany dużo wcześniej,być może się mylę
111 (Lech) od Lewej p.łuszczkiewicz,p.Ferdynand Pomorski,p.Zawłocki
113 (Lech) Z prawej strony zdjęcia w środku Bogusław Kniewski uczył wtedy w Liceum Pedagogicznym
116 (Lech) Dodam jeszcze że przypomniało mi się imię pana Łuszczkiewicza .Miał na imię EDWARD
118 (Lech) W środku lekko w tyle Włodzimierz Bożęcki jędrzejowski artysta
119 (Lech) Zdjęcie na ul.Okrzei obok Pomnika
125 (Leszek) Nie minelo az tyle lat żeby tez nie poznac prof. .Pomorskiej i prof.Puto.
127 (Leszek) technologia pokrycia dachu wyższego chyba nie jest z tych lat.[1916].
128 (Leszek) pamiętam ze mój sąsiad Zielonka Waclaw miał kolekcje szabli wojskowych.
129 (Leszek) Andrzej Domański [w jasnym garniturze] trzyma za rękę Waldka Nowakowskiego.
130 (Leszek) Z wyciągniętą prawą ręką do koleżanki-Basia Grad
131 (Leszek Szymkiewicz) Aldona Eugenia Jezewska-tak podpisala się osobiscie pod umowa z Bazylim Michalem Jerzym i Wanda.
132 (Lidia Stachura) Na zdjęciu w środku nauczyciel pan Polak obok prawdopodobnie jego syn (fotograf zakład przy ulicy Kościelnej ) i synowa
133 (LR) skoro transport wyjechal z PI-Parku, to dlaczego oni odjezdzają z dworca gdzie w tle widac słodownie z miejsca dworca PKP. ktos to może wyjaśnić?
135 (Maja) Spędziłam w Zagaju dzieciństwo i zastanawiam sie jakim cudem pozwolono żeby ten dworek rozebrać, dlaczego nikt nie zadbał o to żeby go odrestaurować, wydaje mi sie że spokojnie mógł byc wpisany na liste zabytków a tymczasem doskonale pamiętam, że b
137 (Marcin) Zdjecie przedstawia tzw obecnie dziewiąty tor. Budynki istnieją w tym samym miejscu ale murowane.
138 (Marek) A mnie się wydaje ,że po prawej maszeruję Pan Pokrywa ze wsi Podchojny uczestnik walk II korpusu Andersa we Włoszech.
139 (Marek) Boisko przy Klasztorze.
140 (Marek) To jest obecna ulica Gądzio Kosa ówczesna Dolna .
141 (Marek) Lechu
21 października 1963 zginął ostatni żołnierz wyklęty Józef Fronczak. A wojna z ruskimi nigdy się nie skończyła. Na marginesie: Na białe niedźwiedzie nikt z własnej inicjatywy nie jeździł ale go tam wysyłano. Zapewne będąc małym pacholęcie
142 (Marek) Pan Edward Łuszczkiewicz nazywany przez mieszkańców Jędrzejowa Hrabią jego ojciec był właścicielem majątku Zagaje .
143 (Mariola Nawrot) jesli sie nie myle to jest to na piaskach zdjecie zrobione ...
144 (Mariola Nawrot) A to zdjecie mozliwe ze na skroniowie bylo zrobione...
145 (Mariola Nawrot) wow...co za wspomnienia zostaja ...to zdjecie jest zrobione na szkole nr.3
146 (Marta) Jest to budynek przedszkola kolejowego. widoczne wejście gospodarcze
147 (Marta) Od prawej klęczy mój tato Janusz Cukier, dziękuję za to zdjęcie.
148 (Marta) Kurcze tu też odnalazłam mojego tatę 5 od prawej.
149 (Marta) To dom Pana magistra Dzioby, stoi do dziś.
150 (Marta) Na zdjęciu obecna jest Pani Patrzałek, kierownicza przedszola
151 (Miroo) Na 70% ksiądz w środku to ks. Piotr Głogowski
152 (Patima) Moja Mama!!!!
trzecia od prawej w pierwszym rzędzie
153 (Paulina) chyba 1944-napis na drzwiach jest
154 (Prawnuczka Bazylego) Włodzimierz? Muszę dopytać w rodzinie, bo znałam go jako wujka Romka! Pierwszy raz widzę moją babcię Irenkę jako mała dziewczynkę, aż mnie dławi ze wzruszenia...
155 (Grzegorz Sajdak) Lata '50. Teatr z Jędrzejowa w którym grał mój dziadek Sajdak Kazimierz oraz mój ojciec Sajdak Zbigniew (tu na zdjęciach ich nie ma)
156 (Sasza) według mnie to nie moze byc rok 39 tylko jakas poźniejsza data. Policja Granatowa została powołana w grudniu 39 roku. Po zdjęciu wydaje mi się że to pora wczesno wiosenna bądz jesienna. Sam nie jestem pewien bo jedni wyglądają jakby byli przygoto
157 "(Sasza) nazwisko: Olszak
imię: Jan
imię ojca: Wincenty
nazwisko panieńskie matki: Myślinska
data urodzenia: 1906-06-23
miejsce urodzenia: Miąsowa
miejsce wzięcia do niewoli: Modlin
uczestnik walk: Kampania wrześniowa 1939
przydział wojskowy: 2 Pulk Art"
158 (Sasza) warto dodać ze to polski 7TP
159 "(Sasza) Najprawdopodobniej jest to krzyż postawiony w miejscu katastrofy samolotu Franciszka Żwirki i Stanisława Wigury w Cierlicku.
Tu zdjęcie z innej perspektywy:
www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/219590/"
160 (Tomek Szyrmer) Mam to zdjęcie z opisem- 29.07.1951"Spójnia Jędrzejów przed meczem z "Gwardią II"Kraków".
161 (Teresa) najprawdopodobniej na zdjęciu znajduje się p. Klamka mieszkajacy przy ul. Partyzantow (w latach 70.)
162 (Tomasz Grabowski) List wydaje się być napisany przez Piotra Nawarrę, stryja Bazylego (brat Łukasza). Wniosek z tego, co pisze o swoich synach: Grzegorzu (24 lata) i Stanisławie.
163 (Tomasz Grabowski) Czy właściwe jest imię siostry Aldony? W korespondencji pojawia się Eugenia, tak też ją zna Franciszek (wg przygotowanej przez siebie genealogii).
164 (Wojtek) Po lewej mój dom rodzinny,niestety zburzony.
165 (Wojtek) Pierwsza z prawej stoi Pani Zuzanna Kozłowska.
166 "(Zygmunt Piecyk) I-y rząd od góry od lewej:drugi-Andrzej
Tytko,3-a - Jola Zapiór,6-a - Todzia
Świerczyńska/po mężu/
II-i rząd od góry od lewej:4-a - Lalka
Chabior"
167 "(Zygmunt Piecyk) I-y rząd od góry od lewej:2-i - Jan Robak,
7-y - prof.Ferens"
168 (Zygmunt Piecyk) Ks.Orzechowski.
169 (Zygmunt Piecyk) Siostra Władysława,uczyła religii w szkole podstawowej nr 1 przy ul.Kościelnej.